Ako si správne vypočítať úroveň vytriedenia komunálnych odpadov

AktualitySkládky 24.02.2019 21:23

Nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov ustanovil pre obce novú povinnosť, vypočítať a zverejniť do konca februára informáciu o úrovni vytriedenia komunálnych odpadov. Ako si správne úroveň vytriedenia vypočítať a na čo pri výpočte nezabudnúť, nájdete v tomto článku.

Ako si správne vypočítať úroveň vytriedenia komunálnych odpadov

Nový zákon o poplatkoch zaviedol v prípade uloženia zmesového komunálneho odpadu a objemného odpadu nový mechanizmus pre určenie sadzby poplatku, ktorá je po novom závislá od úrovne vytriedenia komunálnych odpadov v obci. Pôvodný mechanizmus založený na počte triedených zložiek a vágnych čestných vyhlásení o triedenom zbere je minulosťou. Ako teda správne pristúpiť k výpočtu úrovne vytriedenia.

Vzorec na výpočet úrovne vytriedenia

Vzorec ustanovil zákon č. 329/2018 Z.z. o poplatkoch za uloženie odpadov a o zmene a doplnení zákona  č. 587/2004 Z. z. o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) v prílohe č. 2 zákona. Vzorec nájdete tu. Vzorec je napriek jeho komplikovanému vzhľadu úplne jednoduchý. Do čitateľa (pre menej zdatných v matematike je to hodnota nad zlomkovou čiarou) sa započítajú sumárne všetky vytriedené zložky komunálnych odpadov, ktoré sú uvedené v prílohe č. 1 zákona o poplatkoch. Prílohu nájdete tu.

Ktoré zložky patria do čitateľa vzorca

Ako sme už vyššie uviedli, zložky, ktoré je možné započítať do čitateľa vzorca upravuje zákon o poplatkoch v prílohe č. 1. Jedná sa o nasledovné druhy komunálnych odpadov:

20 01 01

papier a lepenka

20 01 02

sklo

20 01 03

viacvrstvové kombinované materiály na báze lepenky  (kompozity na báze lepenky)

20 01 08

biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad

20 01 10

šatstvo

20 01 11

textílie

20 01 21

žiarivky a iný odpad obsahujúci ortuť

20 01 23

vyradené zariadenia obsahujúce chlórfluórované uhľovodíky

20 01 25

jedlé oleje a tuky

20 01 26

oleje a tuky iné ako uvedené v 20 01 25

20 01 33

batérie a akumulátory uvedené v 16 06 01, 16 06 02, alebo 16 06 03 a netriedené batérie a akumulátory obsahujúce tieto batérie

20 01 34

batérie a akumulátory iné ako uvedené v 20 01 33

20 01 35

vyradené elektrické a elektronické zariadenia iné ako uvedené v 20 01 21 a 20 01 23, obsahujúce nebezpečné časti

20 01 36

vyradené elektrické a elektronické zariadenia iné ako uvedené v 20 01 21, 20 01 23 a 20 01 35

20 01 38

drevo iné ako uvedené v 20 01 37

20 01 39

plasty

20 01 40

kovy

20 01 40 01

meď, bronz, mosadz

20 01 40 02

hliník

20 01 40 03

olovo

20 01 40 04

zinok

20 01 40 05

železo a oceľ

20 01 40 06

cín

20 01 40 07

zmiešané kovy

20 02 01

biologicky rozložiteľný odpad

 

Okrem klasických zložiek komunálneho odpadu, ktoré sú triedené v rámci farebných zberných nádob, kontajnerov a vriec, je možné do čitateľa započítať aj všetky druhy elektroodpadov, t. j. chladničky, mrazničky, televízory, počítače, drobné elektrospotrebiče atď. Rovnako sem patria opotrebované batérie a akumulátory, pričom ako pomôcku uvádzame, že autobatérie sa zaraďujú pod katalógové číslo 20 01 33 a prenosné malé batérie (napr. "tužkové") sa zaraďujú pod katalógové číslo 20 01 34.

Papier a lepenka - nezabudnúť na školské zbery a mobilný výkup

Doposiaľ bolo pri vykazovaní komunálnych odpadov častou chybou obcí, že zabúdali do ohlásenia zahrnúť školské zbery papiera a lepenky ako aj mobilný výkup papiera a lepenky, ktorý často funguje na princípe poskytnutia protihodnoty, napr. výmenou za toaletný papier, hygienické vreckovky a pod. Tým, že obidva tieto systémy zberu majú väčšiu mieru motivácie, sú prostredníctvom nich vytriedené podstatne väčšie množstvá papiera a lepenky ako prostredníctvom zberných nádob a vriec na triedený odpad. Preto je potrebné, aby si obec dôsledne skontrolovala, či má tieto údaje zahrnuté vo svojej evidencii.

Naša obec triedi tetrapaky, ale v zozname som ich nenašiel

Táto otázka ešte stále býva pomerene častá, keďže "tetrapak" je najpoužívanejší pojem pre časť kartónových obalov zaužívaný podľa najpoužívanejšej značky na tieto typy obalov. V zozname odpadov, ktoré sú obcou vytriedené ich nájdete pod katalógovým číslom 20 01 03 - Viacvrstvové kombinované materiály na báze lepenky  (kompozity na báze lepenky). Aj "tetrapaky" teda patria medzi vytriediteľné zložky komunálnych odpadov, dokonca patria medzi zložky, ktorých triedenie je podľa zákona o odpadoch povinné.

Biologicky rozložiteľný komunálny odpad

Bioodpad je najčastejším druhom odpadu, ktorý si obce zabúdajú uvádzať do hlásenia, napriek tomu že ho často vytriedia a dokonca odovzdajú oprávnenej osobe. Z biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov predstavuje najväčší podiel, čo do objemu aj množstva, "zelený" biologicky rozložiteľný odpad, ktorý ak je vytriedený, rozhodne do čitateľa nášho vzorca patrí. V podstate existujú len dva spôsoby ako môže obec so zeleným bioodpadom naložiť. Buď ho odovzdá oprávnenej osobe na ďalšie zhodnotenie - zberovej spoločnosti alebo priamo na kompostáreň alebo si tento odpad zhodnotí obec sama na vlastnej kompostárni, pričom sa buď jedná o kompostáreň nad 100 ton, ktorá mú súhlas príslušného orgánu štátnej správy alebo sa jedná o kompostáreň do 100 ton, ktorá je „iba“ registrovaná na príslušnom okresnom úrade. Zdôrazňujeme, že obidva spôsoby zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov sú v súlade s právnymi predpismi, t. j. ak má obec len malú kompostáreň, ktorá je zaregistrovaná, môže si celý objem zhodnotených biologicky rozložiteľných odpadov započítať medzi vytriedené zložky.

Do čitateľa vzorca patrí aj kuchynský a reštauračný odpad, pričom okrem odpadu z domácnosti, ak obec vykonáva jeho triedený zber, patrí medzi vytriedené zložky aj kuchynský odpad zo školských jedální. Názory, že tento druh odpadu nie je možné do čitateľa zaradiť dôvodu, že škola alebo škôlka má vlastnú právnu subjektivitu (má vlastné (IČO) nie je správny a nemá oporu v ustanoveniach zákona o odpadoch. Kuchynský a reštauračný odpad je totiž s určitosťou odpadom komunálnym, nie je ho možné zaradiť pod iné katalógové číslo v rámci Katalógu odpadov a možno ho považovať za vytriedenú zložku komunálneho odpadu. Uvedený spôsob zaradenia odpadu medzi komunálne odpady je v súlade s dlhodobým výkladovým prístupom väčšiny legislatívnych autorít v oblasti odpadového hospodárstva SR. Ak by sme uplatňovali legislatívu odpadového hospodárstva tak ako ostatné členské štáty, patril by medzi vytriedené zložky aj kuchynský odpad z reštaurácií a iných stravovacích zariadení. Jeho množstvo sa však obec logicky nemôže dozvedieť, keďže pôvodca kuchynského odpadu - napr. reštaurácia nemá žiadnu povinnosť ohlasovať tieto údaje obci. Nejedná sa totiž o vykúpený odpad ako v prípade zberní. Uvedené je ale skôr otázka budúcnosti a správneho nastavenia evidenčných povinností tak, aby kuchynský odpad zbytočne "neunikal" zo štatistického sledovania.

Aký je rozdiel medzi drevom a biologicky rozložiteľným odpadom

Odpoveď je, že takmer žiadny. V zozname vytriediteľných zložiek komunálnych odpadov nájdete dve katalógové čísla, ktoré môžu menej skúsených pracovníkov v odpadovom hospodárstve zneistiť. Je to drevo (20 01 38) a biologicky rozložiteľný odpadov (20 02 01). Drevo je v podstate jedným z druhov biologicky rozložiteľných odpadov, takže ak vám na obci vznikne výlučne drevo, môžete si vybrať, pod ktoré katalógové číslo ho zaradíte, nič tým nepokazíte. Častejšie ho však obce zaraďujú pod druh odpadu 20 02 01 - Biologicky rozložiteľný odpad, ktorý svojou povahou zahŕňa väčšiu skupinu materiálov a ak sa medzi drevom vyskytne aj iný organický materiál, je toto zaradenie vhodnejšie. Ale samozrejme, ak máte čisté drevo, nič Vám nebráni zaradiť ho pod druh odpadu 20 01 38. Zaradenie odpadu samozrejme závisí aj od toho, aký druh odpadu má odberateľ uvedený na svojom povolení. Na toto si je potrebné dávať pozor, avšak táto otázka sa týka všetkých druhov odpadov, ktoré odovzdávate oprávnenej osobe.

Výkupne odpadov - veľké plus

Existencie výkupní odpadov je pre obce, na ktorých území sa tieto nachádzajú, veľkým prínosom pre účely určenia výšky vytriedenia. Takto to platí v súčasnosti. Celé množstvo odpadov, ktoré výkupne vyzbierali a do konca januára príslušného roku ohlásili obci, si obec môže zahrnúť medzi vytriedené zložky. V súčasnosti, kedy je jednoznačné, že odpady odovzdané fyzickými osobami sú komunálnymi odpadmi, sú tieto množstvá, najmä v prípade kovov pre triedený zber naozaj veľkým prínosom. Mnoho obcí možno bude mať vďaka tejto pomoci až nadpriemernú úroveň triedeného zberu, ale systém je momentálne taký a je ho potrebné akceptovať. Netreba sa však na to spoliehať úplne a je sa potrebné pozerať aj do budúcnosti, lebo ak by prišlo k zmene, že výkupne budú povinné tento odpad rozdeľovať medzi obce podľa identifikácie na občianskom preukaze, stratili by niektoré obce značné množstvá vytriedených odpadov. Preto je potrebné odpadové hospodárstvo neustále zlepšovať a možno sa budeme opakovať, venovať sa hlavne problematike biologicky rozložiteľných odpadov, a to tak v zavádzaní domáceho kompostovania ako aj v rozvoji triedeného zberu. Obidva systémy majú svoj význam.

Patria do čitateľa vzorca pneumatiky?

Jednoznačne nie. Odpadové pneumatiky sa v zmysle § 16 ods. 2 písm. b) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch nepovažujú za komunálny odpad. Obce síce môže určiť, že na zbernom dvore bude vyčlenený priestor na zber odpadových pneumatík prostredníctvom spätného zberu, ani v takomto prípade však nemožno považovať pneumatiku za komunálny odpad.

Drobný stavebný odpad - zaradiť do vzorca alebo nie?

Drobný stavebný odpad nepatrí medzi vytriedené zložky, t. j. nemôže byť započítaný do čitateľa vzorca.  Do menovateľa vzorca však zatiaľ jednoznačne patrí. Aj  napriek nesúhlasu mnohých obcí, nemôže byť drobný stavebný odpad, vzhľadom na jeho vysoký podiel skládkovania (v roku 2017 sa uložilo na skládky 84% drobného stavebného odpadu) zaradený medzi vytriediteľné (a následne recyklovateľné) zložky. Obcí, ktoré vykonávajú triedený zber drobného stavebného odpadu s jeho následnou recykláciou, resp. určitým spôsobom využitia (napr. na terénne úpravy, zásypy a pod.), je zatiaľ ako šafránu. Okrem toho, ak obec využíva drobný stavebný odpad na vlastné účely, môže si gratulovať, keďže odpad neukladá na skládku odpadov a priamo tak šetrí svoje finančné prostriedky. Pozor, obec neušetrí len na zákonnom poplatku, ušetrí na celkovom poplatku za uloženie odpadu na skládku odpadov a tiež na doprave, ktorá je často drahšia ako samotné skládkovanie.

Celkové množstvo komunálneho odpadu v obci (menovateľ vzorca)

Do menovateľa vzorca (hodnota pod zlomkovou čiarou) sa započíta hodnota celkovo vzniknutého komunálneho odpadu v obci, t. j. množstvo všetkých komunálnych odpadov, ktoré obci počas roka vznikli. Do menovateľa vzorca sa teda započítajú všetky zložky komunálnych odpadov, ktoré sú aj v jeho čitateli, ale navyše aj zmesový komunálny odpad, objemný odpad, drobný stavebný odpad, nebezpečné zložky komunálnych odpadov (obaly, staré farby, pesticídy atď.), prípadne ďalšie zložky komunálnych odpadov ako napr. odpad z čistenia ulíc, zemina a kamenivo a pod. Sumárne číslo komunálnych odpadov, ktoré sa nachádza v menovateli by malo byť totožné s tým, ktoré obec nahlasuje na Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Čo do menovateľa vzorca nepatrí

Obec môže produkovať aj iné odpady ako komunálne. Často sa stretávame s veľmi nesprávnym názorom, že obci iné ako komunálne odpady ani nemôžu vzniknúť. Obec je právnická osoba a vykonáva napr. aj investičnú činnosť. V rámci nej môžu vzniknúť obci napr. stavebné odpady. Keďže to nie sú odpady od občana (fyzickej osoby), nejedná sa o drobný stavebný odpad. Je to stavebný odpad (nazvime ho "priemyselný"), ktorý sa zaraďuje podľa Katalógu odpadu do skupiny č. 17. Takéto odpady rozhodne komunálnymi odpadmi nie sú a nepatria preto do vzorca, ani do jeho čitateľa a ani do menovateľa. Všetky odpady, ktoré nepatria do skupiny 20, nie sú komunálnymi odpadmi a nepatria do výpočtu miery vytriedenia podľa zákona o poplatkoch.

Obce NEZABUDNITE zverejniť úroveň vytriedenia komunálnych odpadov na svojej webovej stránke

Výpočet úrovne vytriedenia si dobre skontrolujte, najmä čo sa týka kontroly hmotnostných jednotiek, ktoré máte na potvrdeniach o prevzatí odpadu, potvrdeniach o zhodnotení, na faktúrach alebo na vážnych lístkoch. Platí staré pravidlo "dva krát meraj a raz strihaj" a nezabudnite hlavne vypočítanú úroveň vytriedenia zverejniť. Obec je povinná  zverejniť informáciu o úrovni vytriedenia komunálnych odpadov za predchádzajúci kalendárny rok do 28. februára príslušného kalendárneho roka na svojom webovom sídle, ak ho má zriadené, a na úradnej tabuli obce. Informáciu Vám odporúčame umiestniť tak, aby bola dobre viditeľná a by ju bolo možné nájsť, keďže prevádzkovateľ skládky odpadov ju určite hľadať bude a ak ju nenájde, mohlo by to skončiť tak, že Vám naúčtuje najvyššiu sadzbu poplatku.

Autor: Kolektív autorov

http://www.elekos.sk