Recyklácia komunálnych odpadov v Európe 2019

AktualityŠtatistikyEU 29.10.2021 22:31

Európska únia sa v roku 2019 priblížila k hranici recyklácie 48%. Chorvátsko pokračuje v kontinuálnom zvyšovaní recyklácie a Lotyšsko rozpútalo recyklačné peklo. Čo všetko priniesli čísla EUROSTAT-u o recyklácii komunálneho odpadu za rok 2019?

Recyklácia komunálnych odpadov v Európe 2019

Recyklujúca Európa sa postupne približuje k vysnívanému cieľu recyklácie komunálneho odpadu 50% stanoveného na rok 2020. Či sa tento cieľ podarí splniť je zatiaľ otázne, keďže medziročný nárast recyklácie sa v EÚ 27 pohybuje na úrovni pol percenta. 

Siedmim krajinám EÚ (Nemecko, Slovinsko, Rakúsko, Holandsko, Belgicko, Dánsko a Taliansko) sa v roku 2019 podarilo podľa údajov EUROSTAT-u prekonať recykláciu komunálneho odpadu nad 50%. Dánsko a Taliansko sa v prominentnej skupine recyklátorov ocitli prvý krát. Naopak, túto skupinu v roku 2019 opustila Litva, ktorej recyklácia klesla pod hranicu 50%. 

Najlepšie recyklujúcou krajinou je opäť Nemecko s veľkým, až 7%-ným náskokom pred druhým Slovinskom a to aj napriek miernemu medziročnému poklesu. V roku 2019 Nemecko recyklovalo 66,7% komunálneho odpadu. 

Európskym krajinám sa darí postupne zvyšovať mieru recyklácie komunálneho odpadu. Významný pokrok zaznamenalo v tomto smere Chorvátsko ktoré zvýšilo mieru recyklácie o 4,9% na 30,2% recyklovaného komunálneho odpadu. Medziročným skokanom v miere recyklácie, a je potrebné dodať, že „parádnym“, je Lotyšsko, ktoré zvýšilo mieru recyklácie o neuveriteľných 16%. Dôvodov môže byť viac, no hlavným bude pravdepodobne zásadná zmena vo výkazníctve komunálneho odpadu, ako sa to pred pár rokmi udialo aj v iných štátoch, vrátane Slovenska. 

Slovensko dosiahlo mieru recyklácie 38,5%, t.j. medziročne zvýšilo recykláciu o 2%. V roku 2019 sa teda Slovensko nachádza presne v strede rebríčka recyklujúcich krajín EÚ 27 na 14 mieste, pričom nás v recyklácii predbehlo práve Lotyšsko. Z krajín V4 je však Slovensko najlepšie recyklujúcou krajinou. 

Dve krajiny EÚ 27 - Bulharsko a Írsko,  zatiaľ neposkytli údaje o miere recyklácie komunálneho odpadu za rok 2019 a tak boli použité údaje o miere recyklácie za rok 2018. 

Na konci rebríčka recyklujúcich krajín sa ocitli tradične Cyprus, Rumunsko a Malta.

http://www.elekos.sk