Komunálny odpad vo svete – časť III – Spaľovanie

ŠtatistikyOECD 06.06.2019 22:05

Tretia časť zo série článkov venovaných nakladaniu s komunálnym odpadom v krajinách sveta, je zameraná na štatistiky týkajúce sa spaľovania komunálneho odpadu. Ktorá krajina je v spaľovaní komunálnych odpadov lídrom? Žiadna z krajín Európskej únie to nie je, viac v článku.

Komunálny odpad vo svete – časť III – Spaľovanie

V krajinách OECD sa ročne spáli 150 mil. ton komunálnych odpadov. Bez ohľadu na to, či sa jedná o spaľovanie odpadu bez energetického využitia alebo s energetickým využitím. Z celkovo vzniknutého odpadu v krajinách OECD sa v spaľovniach spáli 22% z celkovo vzniknutého komunálneho odpadu.

Z krajín Európskej únie dominujú v spaľovaní komunálneho odpadu škandinávske krajiny. Zo škandinávskeho polostrova  najviac odpadu spaľuje Fínsko, 59%, druhé je Dánsko, 53% a tretie Švédsko, ktoré má rovnako 53% podiel spaľovania odpadu.  Rovnaký podiel spaľovania má aj Nórsko, ktoré síce nie je členským štátom EÚ ale svoju environmentálnu legislatívu nastavuje spravidla v súlade s tou európskou, často dokonca prísnejšie.

Vysokú úroveň spaľovania komunálneho odpadu dosahujú tradične krajiny Beneluxu – Luxembursko, 45%, Holandsko, 44% a Belgicko, 43%.

S pomedzi krajín mimo EÚ je ešte dôležité spomenúť Švajčiarsko, jedinú krajinu s nulovým skládkovaním odpadu, pričom ročne spáli 47% komunálneho odpadu.

Z hľadiska absolútneho množstva spáleného odpadu vedie Čína, ktorá ročne spáli 36 mil. ton komunálneho odpadu pričom podľa štatistík toto množstvo postupne narastá. Na druhom mieste sa umiestnilo Japonsko, ktoré ročne spáli 34 mil. ton komunálneho odpadu a na treťom mieste sú USA, 30 mil. ton spáleného odpadu.

Slovenská republika ročne spáli 10% komunálnych odpadov a spomedzi krajín EÚ sa nachádza na 21 mieste a medzi krajinami Vyšehradskej štvorky sme na poslednom, štvrtom mieste.  Prvé je Poľsko,  24% spáleného komunálneho odpadu, druhé je Česko, 17% a tretie je Maďarsko 16%.

Pre viaceré krajiny, v ktorých OECD eviduje vznik komunálneho odpadu, nie sú k dispozícii žiadne údaje o úrovni spaľovania, pričom sa často jedná o veľkých producentov komunálneho odpadu. Minimálnu, alebo nulovú úroveň spaľovania vykazujú krajiny Turecko, Malta, Cyprus, Chorvátsko a Island.

Dominantným celosvetovým lídrom v spaľovaní komunálneho odpadu je dlhoročne Japonsko, ktoré ročne spáli 78% vzniknutého komunálneho odpadu, čo je vzhľadom na úroveň produkcie komunálneho odpadu vysoké číslo.

Veľmi zaujímavé bude sledovať, ako sa krajiny, ktoré majú vysokú úroveň spaľovania komunálneho odpadu vysporiadajú s novými recyklačnými cieľmi Európskej únie. Recyklačné ciele sú stanovené do roku 2035, kedy má úroveň recyklácie stúpnuť z 50% v roku 2020 na úroveň 65% v roku 2035. Je totiž iné presmerovať na recykláciu odpad zo skládok odpadov, ktoré sa dajú v zásade jednoducho uzatvoriť a iné je ukončiť prevádzku spaľovaní odpadov, ktoré sú investične v úplne inej sfére a znížiť úroveň spaľovania je preto oveľa komplikovanejšie, najmä ak spaľovne odpadu spĺňajú všetky požiadavky z hľadiska ochrany životného prostredia. V tomto smere majú členské štáty EÚ s nižšou úrovňou spaľovania komunálneho odpadu určitú výhodu a môžu sa do roku 2035 sústrediť predovšetkým na obmedzovania skládkovania.

Autor: Maroš Záhorský

http://www.elekos.sk