Komunálny odpad vo svete – časť I – Produkcia

AktualityŠtatistikyOECD 06.05.2019 18:41

V Európskej únii vzniklo v roku 2017 na obyvateľa 486 kg komunálnych odpadov. Viete koľko komunálneho odpadu produkuje USA, Rusko alebo Čína? Kto je najväčším producentom komunálnych odpadov na svete, sa dozviete v tomto článku. Pripravili sme pre Vás sériu článkov, kde sa dozviete aj to, ako sa s nakladá s odpadom v krajinách OECD a niektorých ďalších krajinách sveta, kto najviac komunálneho odpadu recykluje, skládkuje alebo spaľuje.

Komunálny odpad vo svete – časť I – Produkcia

Štatistika o vzniku komunálnych odpadov by mala podľa všeobecne zaužívanej ekonomickej poučky odrážať životnú úroveň obyvateľstva. Závisí to však od mnohých faktorov a medzi tie hlavné patrí okrem základných ukazovateľov aj úroveň štátnej správy a s tým súvisiaci model štatistického zisťovania. V rozvojových krajinách môžeme asi ťažko čakať reálne čísla o vzniku a nakladaní s odpadom, často sú zisťované len odhadom a rôznymi matematickými modelmi. Prezentované údaje o vzniku komunálneho odpadu sú v prevažnej miere z roku 2017 (hlavne pri krajinách EÚ). Pri niektorých krajinách však boli k dispozícii len údaje za rok 2016, resp. výnimočne ešte staršie.

Najväčším producentom komunálneho odpadu na obyvateľa je Dánsko, kde každý obyvateľ vyprodukuje ročne 785 kg komunálnych odpadov. Je to takmer dvojnásobok produkcie komunálneho odpadu na Slovensku. Druhú a tretiu pozíciu si delí Nórsko s USA s ročnou produkciou 744 kg komunálnych odpadov na obyvateľa. Z hľadiska absolútnej produkcie komunálnych odpadov suverénne vedie USA, ktoré ročne vyprodukujú 234 mil. ton komunálnych odpadov. Slovensku by vyprodukovanie podobného množstva trvalo cca 114 rokov. Cez 700 kg hranicu sa dostali ešte dve krajiny – Švajčiarsko a Nový Zéland.

Európska únia generuje ročne na obyvateľa 486 kg komunálnych odpadov. Krajiny OECD produkujú v priemere viac komunálneho odpadu, ako krajiny EÚ. V roku 2017 vyprodukovali krajiny OECD 524 ton komunálneho odpadu/obyvateľa. Všetky krajiny vyšehradskej štvorky nepresiahli 400 kg hranicu, pričom najviac odpadu produkuje Maďarsko 388 kg, hneď za ním je Slovensko, 378 kg, Česko je tretie 343 kg a posledné z krajín V4 je Poľsko 314 kg.

Z krajín mimo OECD je potrebné spomenúť Rusko, kde každý občan ročne vyprodukuje 562 kg komunálnych odpadov. Ekonomický žralok Čína naproti tomu produkuje len 125 kg komunálnych odpadov, tu je však okrem otáznika nad skutočným počtom obyvateľov a nezáujmom o životné prostredie veľký problém so zberom dát, čo je v tabuľke OECD vyznačené poznámkou „incomplet data“.  Austrálčania produkujú na obyvateľa 561 ton komunálnych odpadov a v tabuľke im patrí miesto hneď za Ruskom.

Najmenej odpadu produkuje podľa údajov OECD Indonézia, len 31 kg komunálnych odpadov/obyvateľa. Zaujímavá je produkcia Japonska – 338 kg/obyvateľa, ktoré produkuje menej komunálneho odpadu ako Slovensko, resp. jedinou krajinou z V4, ktorú Japonsko predbehlo, je Poľsko.
 

http://www.elekos.sk