V roku 2017 dosiahlo Slovensko najväčší medziročný progres v recyklácii komunálneho odpadu z pomedzi všetkých krajín EÚ

AktualityŠtatistikyEU 31.01.2019 16:47

EUROSTAT zverejnil údaje o recyklácii komunálneho odpadu za rok 2017. Krajiny EÚ recyklujú v priemere 46,4% komunálneho odpadu. Lídrom zostáva Nemecko, na poslednej priečke je Malta. Slovenská republika poskočila v recyklácii na 20 miesto, s úrovňou recyklácie tesne pod 30%.

V roku 2017 dosiahlo Slovensko  najväčší medziročný progres v recyklácii komunálneho odpadu z pomedzi všetkých krajín EÚ

Údaje o recyklácii komunálneho odpadu, ktoré EUROSTAT zverejňuje na základe štatistických údajov jednotlivých európskych štátov, nepriniesli v roku 2017 žiadne významné prekvapenia. Dve krajiny Európskej únie údaje o recyklácii komunálneho odpadu ešte neposkytli (Írsko a Veľká Británia). Z ostatných krajín, ktoré EUROSTAT sleduje, neposkytli údaje Island a Čierna Hora. Čierna Hora však neposkytla údaje ani za rok 2016, preto sme ju do rebríčka ani nezaradili. Pre krajiny, ktoré neposkytli údaje za posledný rok, boli použité údaje o miere recyklácie za rok 2016. V prípade ich zverejnenia, budeme článok aktualizovať.

Je potrebné upozorniť, že mnoho krajín má údaje len odhadované a v priebehu roka 2019 budú EUROSTAT-om priebežne aktualizované. Niektoré krajiny však relevantné údaje neposkytujú už dlhšiu dobu. Aj napriek tomu možno porovnať recykláciu medzi jednotlivými krajinami a analyzovať niektoré vývojové trendy, najmä vo vzťahu k blížiacemu sa roku 2020, kedy čaká krajiny EÚ prvý z recyklačných cieľov.

Lídrom v recyklácii komunálneho odpadu zostalo Nemecko, s úrovňou recyklácie 67,6%. Aj pri Nemecku však zatiaľ „visí“ poznámka „e“ – t. j. údaj odhadovaný. Je to však v sledovanom období najväčšia úroveň recyklácie, ktorú akákoľvek európska krajina vôbec dosiahla. Pri súčasnom probléme s plastovým odpadom je táto miera recyklácie síce ťažko uveriteľná, Nemecko však význame ťahá v recyklácii deklarovaná vysoká úroveň zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov.

O druhé miesto sa tesne bijú Slovinsko a Rakúsko. Rakúsku úroveň recyklácie potvrdzujú aj vysoké čísla v primárnom triedenom zbere, v prípade Slovinska však táto skutočnosť neplatí a je teda otázne, ako s priemerným triedeným zberom dosahuje Slovinsko takú vysokú úroveň recyklácie. Viac o triedenom zbere odpadu z domácnosti sa dočítate TU.

Z pomedzi krajín EÚ presahujú 50% cieľ recyklácie komunálnych odpadov už len dve krajiny: Holandsko a Belgicko. Z krajín mimo EÚ dosahuje úroveň recyklácie 50% Švajčiarsko (52,5%). Medzi krajinami, ktoré dosahujú vysokú úroveň recyklácie je potrebné spomenúť ešte Litvu, ktorá v  roku 2017 dosiahla úroveň recyklácie 48,1% a je siedmou najlepšie recyklujúcou krajinou v rámci EÚ. Na základe údajov o triedenom zbere, ktoré sme analyzovali v predchádzajúcom článku je už teraz jednoznačné, že táto úroveň je dosahovaná hlavne prostredníctvom kovov.

Naši susedia z vyšehradskej štvorky obsadili 15., 17., a 18. miesto v rebríčku recyklujúcich krajín. Najlepšie je na tom Maďarsko, s úrovňou recykláciou presne 35%. Česká republika je na 17. mieste a v roku 2017 recyklovala 34,1% komunálneho odpadu. Poľsko je z pomedzi krajín Vyšehradu na treťom mieste s recykláciou 33,8%. Ak opätovne vezmeme do úvahy úroveň triedeného zberu odpadov, úroveň recyklácie potvrdzuje len Česká republika, ktorá má objektívne dobrú úroveň primárneho triedeného zberu, ktorá zodpovedá miere recyklácie. Poľsko a Maďarsko sú však na tom podstatne horšie. Obe krajiny majú dramaticky nižšiu úroveň triedeného zberu a platí to obzvlášť pre Maďarsko, kde bol triedený zber odpadu z domácnosti v roku 2016 štyrikrát nižší ako na Slovensku.

Slovensko sa v recyklácií posunulo v rámci rebríčka krajín EÚ na 20. miesto a s medziročným nárastom 6,8 percentuálneho bodu dosiahlo v recyklácií komunálneho odpadu spomedzi európskych krajín najväčší progres. Druhý najväčší progres dosiahlo Bulharsko (zlepšenie o 2,8 percentuálneho bodu). Úroveň recyklácie dosiahla v SR roku 2017 úroveň 29,8%. Potvrdzujú sa teda naše odhady z roku 2017, že skutočná úroveň recyklácie dosahuje v SR úroveň cca 30%. Nie je to vôbec prekvapenie. Za týmto číslom je zlepšenie vnútroštátneho zberu dát, zavedenie efektívneho systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov a nové požiadavky na triedený zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Stále však máme rezervy, a to nie len v zlepšení fyzického zberu a recyklácie komunálneho odpadu ako takého, ale najmä v zásadnej zmene definície komunálneho odpadu, ktorá je momentálne, z krajín EÚ, jedna z najkonzervatívnejších.

Autor: Maroš Záhorský

http://www.elekos.sk